BASTAARD

Kyoko leeft met een familiegeheim: ze stamt af van Napoleon. Om precies te zijn: van de vrucht van een napoleontisch buitenechtelijk liefdesavontuur. Een 200 jaar lang doodgezwegen bastaard. Het begon allemaal toen Bonaparte en zijn vurige lendenen op doortocht in Brussel de zus van één van zijn generaals ontmoette. En tja, hoe gaan die dingen met Corsicaanse consuls die op het punt staan zichzelf uit te roepen tot keizer? Van het één kwam het ander. Maar, zoals we hem allemaal kennen, hield Kyoko's oud-overgrootvader er een overvolle agenda op na. Hij had dus geen tijd voor een zoveelste onwettig kind. Het fait divers werd in de doofpot gestoken...

Vandaag, 200 jaar na zijn nederlaag bij Waterloo, is Napoleon de nr 2 op de lijst van 'invloedrijkste figuren uit de geschiedenis'. Hij komt net na Jezus, maar wel vòòr Mohammed, Shakespeare en Hitler. Begeesterd door de familiale commotie rond haar roots, onderneemt Scholiers samen met partner-in-crime Louis van der Waal een zoektocht naar de theatraalste figuur sinds mensenheugenis. Ze graaft in Belgische en Franse archieven en ontmoet een leger aan geneaologen, heemkundigen en historici, ze interviewt wetenschappelijk onderzoeker Maarten Larmuseau (KUL), Napoleonkenner en -verzamelaar Patrick Buch, nabije en ook zeer verre familieleden en tenslotte Kinderpsychiater Peter Adriaenssens. Wat maakt van Napoleon, van Kyoko, van ieder van ons juist deze mens? Valt hieraan te ontsnappen? En wat blijft er dan van ons over? Een komisch-existentiële trip door Zijn en Tijd.


In de pers: 

"Wat Scholiers vooral toont, is hoe de fascinatie voor het verleden de mensen bindt. De waarheid achterhalen, is bijna onmogelijk maar het achterhalen zélf zorgt ervoor dat de familie zich samen achter het onderzoek schaart en dat Scholiers mensen van diverse pluimage ontmoet, van Bonaparte-imitatoren tot kinderpsychiater Peter Adriaenssens. ‘Bastaard’ is naast een spannende, multimediale zoektocht vooral een ode aan het verleden als verbindende factor in het heden tussen familieleden, tussen landgenoten en tussen wereldburgers. Niet het verleden is de essentie maar hoe je ermee omgaat en hoe de fascinatie voor dat verleden je ertoe aanzet om andere mensen met hun dromen, twijfels, verlangens en zottigheden te (willen) ontmoeten." (Els Van Steenberghe **** Knack) De volledige recensie vind je hier!

"In BASTAARD kampen Kyoko Scholiers en Louis Van Der Waal met een zeer specifieke vorm van het napoleoncomplex. Hierbij gaat het niet over het gevoel minderwaardig te zijn, maar over de angst erachter te komen dat men minder over zichzelf lijkt te weten dan verwacht. Een tweehonderd jaar oud geheim heeft Kyoko Scholiers aan het wankelen gebracht en uit dat wankelen komt een theaterstuk voort dat meer dingen in vraag stelt dan er antwoord op geeft. Eén ding is echter zeker: Kyoko Scholiers is theatermaakster. Voor ons is dat een feit, met of zonder DNA-onderzoek." (Romina Cucchiara, Enola Magazine)
 
Kyoko was een uur lang te gast in Berg en Dal op Klara. Herbeluister hier het gesprek!                                                    
 
Credits: Tekst: Kyoko Scholiers Spel: Kyoko Scholiers, Louis van der Waal Video: Kristof Bilsen Vormgeving: Bram Verhagen Kostuums: Marie Dries Dramaturgie: Tom Hannes Coach: Valentijn Dhaenens Productie: Jana Debruyne en Susan Demol Lichtontwerp en techniek: Wouter Dupon Technische assistentie: Jasper Suys Affiche: Kristel Dierickx Fotos: Raymond Mallentjer Productie van: C-mine cultuurcentrum, Kunstenwerkplaats Pianofabriek Met de steun van: ccBe, BesteBuren en de Vlaamse overheid, Spreiding 16-17: Thassos Met bijzondere dank aan: Joseph Van der Stocken †, Frans Van Assche, Tom Hannes, Smoef Vercammen, Thaïs Scholiers, Ed Scholiers, Walter Vercammen, Kristin Vercammen, Jan Vercammen, Riko Hannes, Lena Liedts, Luc Van der Stocken, Patrick M.A. Buch, Peter Adriaenssens, Cécile De Maeyer, Marie-Thérèse De Maeyer, Laure Vandeghinste, Maarten Larmuseau, Gerda Van Hemelryck, Caroline Timmermans, Freddy Timmermans, Adèle Lauwers, Dirk De Wachter, Chris Vranckx, Frans Vranckaert, Renée Marchal, Ronny Decorte, Marc Vanden Cloot, Pierre Verbruggen, Els Van Peborgh, Jan Verpooten, Stefaan Van Brabandt, Ludo Abicht, Wilco Versteeg, Jan Hannes, José Monsieurs, Frank Deboosere, Walpurgis, Zomer Van Antwerpen, De Roovers, KU Leuven en Familiekunde Vlaanderen