Zone X voor de laatste keer te zien!

Zone X is een futuristische toeristische stadswandeling. De voorstelling speelt zich af in 2124. Gids Miko neemt je mee op wandel door een gebied dat na De Ramp van 2034 werd afgeschermd van de wereld. De tijd bleef er stilstaan, de lokale bevolking leeft er nog als in de jaren 2020! Wandelend door deze levendige ruïne van de vroeg 21ste eeuw ontleedt Miko met passie en bevreemding onze sporen. Ze fileert ons hedendaags denken en handelen genadeloos, houdt ons onder de microscoop als de bizarre wezens die we voor onze nazaten zullen blijken te zijn. Aangezien veel informatie verloren is gegaan, moeten Miko’s interpretaties hier en daar behoorlijk creatief zijn.

Voor Zone X wijdt Kyoko Scholiers zich aan een minutieus vooronderzoek en gaat o.a. in gesprek met sociologen en toekomstonderzoeksters. De tekst schreef ze samen met haar man, auteur en filosoof Tom Hannes, aan Bjorn Eriksson vroeg ze om de soundscape te componeren.

Zone X in de pers:
 
'Letterlijk en figuurlijk een unieke trip, die je met andere ogen laat kijken naar de eigen tijd. De voorstelling zet je – op een speelse, zachtaardige wijze – aan het denken. Het unieke is dat de hele stad meespeelt. Een tour de force van de gidsen, die, terwijl ze strak de regie houden, voortdurend inspelen op toevallige voorbijgangers of omstandigheden.' (De Morgen)
 
'Zonder ingewikkelde kunstgrepen brengt de voorstelling participatief theater naar een nieuw niveau. Bijzonder en slim theater dat verbinding over theatrale grenzen heen teweegbrengt' (8Weekly)
 
'In minder dan een uur ­maken Scholiers en Hannes een staat op van alle grote wereldproblemen, van de impact van de pandemie en de algoritmecultuur tot de nood aan dekolonisatie, de ecologische catastrofe en de vluchtelingencrisis. Daarbovenop speculeren ze over hoe de toekomst er zal uitzien, met virtuele orgasmes, hologrambuddy’s en een ‘rellen­radar’. Onder leiding van gids Miko, gespeeld door de innemende Maya Mertens, kijken we rond in dit openluchtmuseum.' (De Standaard)

'Nooit wordt over de Grote Markt van Antwerpen wandelen cooler, swingender en epischer als in de theaterwandeling Zone X. Je kijkt geamuseerd naar die gek lieve wereld vol noodlot-ontkennende snoeshanden (die buiten de voorstelling gewoon jouw tijdgenoten zijn) en wordt er stil van.' (Knack)

Zone X speelt voor de allerlaatste keer op 19, 22 en 23 april 2023, op locatie in Antwerpen. Tickets en info: www.corso.be

Lees HIER het interview over Zone X met Kyoko in De Morgen.

Beluister HIER de reportage over Zone X op Klara.

Beluister HIER de podcast over Zone X door Ronald Verhaegen / De Grote Post.

-------------------

Concept, regie: Kyoko Scholiers Tekst: Tom Hannes en Kyoko Scholiers Muziek: Bjorn Eriksson Spel: Daisy Ip  / Maya Mertens  / Taka Shamoto Met de stemmen van: Jo Badisco, Bjorn Eriksson, Marianne Isabella Golchert, Riko Hannes, Tom Hannes Kostuum: Marie Dries Dramaturgie: Tom Hannes Technisch ontwerp: Jeroen Vandesande, Gertjan Biasino Grafisch ontwerp: Mario Debaene Productie: Madelief Schram Zakelijk beheer: Lies Martens Coproductie: MoMeNT, KAAP, IN SITU/C-takt, NEXT Arts Festival Met steun van: De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, Sabam For Culture, Corso, De Grote Post Met dank aan: Maya Van Leemput, Walter Weyns, Universiteit Antwerpen, Stedelijk Lyceum Cadix, De Kunsthumaniora, OKAN

   © Mario Debaene

 

Foto's: ©Nick Hannes

Keer terug naar NIEUWS.