Afscheid van BOY

© Joris Casaer

Op 9 september '21 ging BOY in première bij Opera Ballet Vlaanderen. Al gauw werden we bedolven onder lovende reacties van pers en publiek.

Hieronder vindt u een greep uit artikels en reportages in de media. We willen ook uitdrukkelijk alle mensen bedanken die na de voorstelling in hun pen gekropen zijn!

Dat de voorstelling ook onder politiekers wat stof heeft doen opwaaien, is iets waar we alleen maar blij om kunnen zijn. Als BOY ook maar een heel klein beetje kan bewegen voor al wie betrokken is bij een Jeugdzorgdossier, dan is onze missie meer dan geslaagd.

→ Bekijk HIER de reportage op De Zevende Dag (één)

→ Beluister HIER de reportage op Klara

→ Bekijk HIER de reportage van Opera Ballet Vlaanderen

→ Lees HIER de recensie in De Morgen

→ Lees HIER de recensie in De Standaard

→ Lees HIER de recensie in Knack

→ Lees HIER de recensie in De Tijd

→ Lees HIER het interview met Kyoko in De Morgen

→ Lees HIER het interview met Kyoko in De Tijd

→ Lees HIER het interview met Kyoko in De Standaard

→ Lees HIER het interview met Kyoko in Knack

Voor BOY verdiepte Kyoko zich twee jaar lang in de wereld van de Jeugdhulp: ze interviewde Jeugdrechters, consulenten, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, volwassenen die terugkijken op hun hulptraject, kinderen die in een voorziening verblijven en hun ouders. Ze woonde rechtszaken bij, bezocht tientallen voorzieningen en werkte als vrijwilliger in een leefgroep voor geplaatste kinderen. In de muziektheatervoorstelling BOY volgen we één case. Fictief als geheel, maar gebaseerd op honderden waarheden.

De tienjarige Boy zit in de klas als de politie hem plots komt halen. Hij weet niet waarom. Hij weet alleen dat hij niet meer naar huis mag, omdat hij in een ‘verontrustende situatie’ woont. Dit is het startschot van een lawine aan juridische, medische en emotionele argumenten die elk hun impact hebben op de jongen. In een broeierige montage is de toeschouwer getuige van een reeks grote en kleine gebeurtenissen die Boys lot zullen bepalen. Wat doet het met iemand om op te groeien zonder de basis van een veilig nest? Waar ligt de grens van loyauteit aan de ouders? En kun je ontsnappen uit je eigen achtergrond? BOY verbeeldt een brandend actuele realiteit met een ijzersterke cast. Joris Blanckaert componeert een bijzondere soundscape die live wordt gebracht door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble.

Wouter Hillaert schreef voor Pzazz een een essay over BOY. Het is bijzonder fijn als na jarenlang werk een journalist alle laagjes van een artistiek werk weet te detecteren en er zo'n mooi stuk over publiceert. Hieronder vindt u een voorsmaakje:

...Ah, Boy!

Hoe maak je pakkend theater van alleen maar sociale brokstukken, zonder daarover het makkelijke medelijden van de middenklasse af te smeken? Kyoko Scholiers lijmt in ‘Boy’, een documentaire tragedie over de (on)menselijke achterkant van de jeugdzorg, heel wat stijlregisters aaneen tot een breekbaar eerbetoon aan de grootsheid van kleine mensen. Het volledige essay vindt u hier!

De volledige kalender van alle projecten van Kyoko vindt u hier.

Credits BOY: Tekst en regie: Kyoko Scholiers, Compositie en muzikale leiding: Joris Blanckaert, Cast: Tiny Bertels, Diogo Dhondt Catalão, Sofie Decleir, Lorenz Maes, Laurence Roothooft, Victor Saveniers, Greg Timmermans, Joris Van den Brande, Finn Van Hove, Uitvoering muziek: Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen o.l.v. Hendrik Derolez, HERMESensemble: Karin de Fleyt (fluit), Peter Merckx (basklarinet), Gaetan La Mela (percussie), Stijn Saveniers (dirigent en cello), Scenografie: Amber Vandenhoeck, Kostuumontwerp: Marie Dries, Kostuumassistentie: Mathilde Courtois, Lichtontwerp en technische leiding: Thomas Vermaercke, Technische ondersteuning: Fee Van Herck, Tekst advies: Joris Van den Brande, Coaching: Valentijn Dhaenens, Productie- en zakelijke leiding: Lore Hoefkens, Beeld: Nick Hannes, Grafisch ontwerp affiche: Mario Debaene, Een productie van: Kyoko Scholiers, In coproductie met: Opera Ballet Vlaanderen, HERMESensemble, De Grote Post, Het Laatste Bedrijf, Met steun van: De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, Corso, Villa Hellebosch, Met dank aan: Tom Hannes, Ed en Smoef, Jan en José, Mathis en Angela Schellekens, Tuur De Ruijter en de vele organisaties en mensen die getuigden. Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, in samenwerking met Gallop Tax Shelter.

 

Scenefoto boven: Raymond Mallentjer

Foto affiche onder: Nick Hannes

Vormgeving affiche onder: Mario Debaene

Keer terug naar NIEUWS.