BOY

Foto: © Nick Hannes

 

De tienjarige Boy zit in de klas als de politie hem plots komt halen. Hij weet niet waarom. Hij weet alleen dat hij niet meer naar huis mag, omdat hij in een ‘verontrustende situatie’ woont. Dit is het startschot van een lawine aan juridische, medische en emotionele argumenten die elk hun impact hebben op de jongen. In een broeierige montage is de toeschouwer getuige van een reeks grote en kleine gebeurtenissen die Boys lot zullen bepalen. 

De case van Boy is fictief als geheel maar gebaseerd op honderd waarheden. Theatermaakster Kyoko Scholiers verdiepte zich maandenlang in de wereld van de Jeugdhulp: ze interviewde Jeugdrechters, consulenten, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, volwassenen die terugkijken op hun hulptraject, kinderen die in een voorziening verblijven en hun ouders. Ze woonde rechtszaken bij, bezocht tientallen voorzieningen en werkte als vrijwilliger in een leefgroep voor geplaatste kinderen. 

Wat doet het met iemand om op te groeien zonder de basis van een veilig nest? Waar ligt de grens van loyauteit aan de ouders? En kun je ontsnappen uit je eigen achtergrond? Kyoko Scholiers verbeeldt een brandend actuele realiteit in een eigenzinnige muziektheatervoorstelling met een ijzersterke cast. Joris Blanckaert componeert een bijzondere soundscape die live wordt gebracht door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble.

Op 9 september '21 ging BOY in première bij Opera Ballet Vlaanderen. Al gauw werden we bedolven onder lovende reacties van pers en publiek. Hieronder vindt u een greep uit artikels en reportages in de media. We willen ook uitdrukkelijk alle mensen bedanken die na de voorstelling in hun pen gekropen zijn. De dagelijkse warme reacties op BOY in onze inbox ontroerden ons heel erg. Dat de voorstelling ook onder politiekers wat stof heeft doen opwaaien, is iets waar we alleen maar blij om kunnen zijn. Als BOY ook maar een heel klein beetje kon bewegen voor al wie betrokken is bij een Jeugdzorgdossier, dan is onze missie meer dan geslaagd.

→ Bekijk HIER de reportage op De Zevende Dag (één)

→ Beluister HIER de reportage op Klara

Bekijk HIER de reportage op ATV

→ Bekijk HIER de reportage van Opera Ballet Vlaanderen

→ Bekijk HIER de reportage door Vooruit

→ Lees HIER de recensie in De Morgen

→ Lees HIER de recensie in De Standaard

→ Lees HIER de recensie in Knack

→ Lees HIER de recensie in De Tijd

→ Lees HIER het interview met Kyoko in De Morgen

→ Lees HIER het interview met Kyoko in De Tijd

→ Lees HIER het interview met Kyoko in De Standaard

→ Lees HIER het interview met Kyoko in Knack

→ Lees HIER de grote blog van cultuurcentrum De Grote Post, waarin Kyoko vertelt over haar schrijfresidentie voor BOY

tekst en regie Kyoko Scholiers compositie en muzikale leiding Joris Blanckaert cast Tiny Bertels, Sofie Decleir, Laurence Roothooft, Victor Saveniers, Greg Timmermans, Joris Van den Brande, Finn Van Hove, Diogo Lowie Dhondt Catalo, Lorenz Ludovic Maes, Amelie / Isabella Nnambaziira van Olmen uitvoering muziek Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen o.l.v. Hendrik Derolez en HERMESensemble: Karin de Fleyt (fluit), Peter Merckx (basklarinet), Gaetan La Mela (percussie) en Stijn Saveniers (dirigent en cello) scenografie Amber Vandenhoeck kostuumontwerp Marie Dries kostuum assistentie Mathilde Courtois lichtontwerp en techniek Thomas Vermaercke technische ondersteuning Fee Van Herck, Wouter Dupon coaching Valentijn Dhaenens productieleiding Lore Hoefkens, Sarah Vermeyen zakelijk beheer Lore Hoefkens, Lies Martens beeld Nick Hannes grafisch ontwerp affiche Mario Debaene een productie van Kyoko Scholiers / vzw De Staat in coproductie met Opera Ballet Vlaanderen, HERMESensemble, De Grote Post, Het Laatste Bedrijf met steun van De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, Corso, Villa Hellebosch met dank aan Tom Hannes, Ed en Smoef, Jan en José, Mathis en Angela Schellekens, de vele organisaties en mensen die getuigden. Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, in samenwerking met Gallop Tax Shelter.

 

Foto's: Raymond Mallentjer