BOY

Foto: © Nick Hannes

 

De tienjarige Boy zit in de klas als de politie hem plots komt halen. Hij weet niet waarom. Hij weet alleen dat hij niet meer naar huis mag, omdat hij in een ‘verontrustende situatie’ woont. Dit is het startschot van een lawine aan juridische, medische en emotionele argumenten die elk hun impact hebben op de jongen. In een broeierige montage is de toeschouwer getuige van een reeks grote en kleine gebeurtenissen die Boys lot zullen bepalen. 

De case van Boy is fictief als geheel maar gebaseerd op honderd waarheden. Theatermaakster Kyoko Scholiers verdiepte zich maandenlang in de wereld van de Jeugdhulp: ze interviewde Jeugdrechters, consulenten, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, volwassenen die terugkijken op hun hulptraject, kinderen die in een voorziening verblijven en hun ouders. Ze woonde rechtszaken bij, bezocht tientallen voorzieningen en werkte als vrijwilliger in een leefgroep voor geplaatste kinderen. 

Wat doet het met iemand om op te groeien zonder de basis van een veilig nest? Waar ligt de grens van loyauteit aan de ouders? En kun je ontsnappen uit je eigen achtergrond? Kyoko Scholiers verbeeldt een brandend actuele realiteit in een eigenzinnige muziektheatervoorstelling met een ijzersterke cast. Joris Blanckaert componeert een bijzondere soundscape die live wordt gebracht door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble.

tekst en regie Kyoko Scholiers compositie en muzikale leiding Joris Blanckaert cast Tiny Bertels, Sofie Decleir, Laurence Roothooft, Amelie/Isabella Nnambaziira van Olmen, Victor Saveniers, Greg Timmermans, Joris Van den Brande, Finn Van Hove uitvoering muziek Kinderkoor Opera Ballet Vlaanderen o.l.v. Hendrik Derolez en HERMESensemble: Karin de Fleyt (fluit), Peter Merckx (basklarinet), Gaetan La Mela (percussie) en Stijn Saveniers (dirigent en cello) scenografie Amber Vandenhoeck kostuumontwerp Marie Dries kostuum assistentie Mathilde Courtois lichtontwerp en techniek Thomas Vermaercke technische ondersteuning Fee Van Herck coaching Valentijn Dhaenens bewegingsadvies Iris Bouche productieleiding Lore Hoefkens zakelijk beheer Karen Feys, Lore Hoefkens beeld Nick Hannes grafisch ontwerp affiche Mario Debaene een productie van Kyoko Scholiers in coproductie met Opera Ballet Vlaanderen, HERMESensemble, De Grote Post, Het Laatste Bedrijf met steun van De Vlaamse overheid, Stad Antwerpen, Corso, Villa Hellebosch met dank aan Tom Hannes, Ed en Smoef, Jan en José, Mathis en Angela Schellekens, de vele organisaties en mensen die getuigden. Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, in samenwerking met Gallop Tax Shelter.

BOY heeft op 9, 10, 11 september '21 haar première-reeks in de Antwerpse Opera. Daarna toert de voorstelling door Vlaanderen en Nederland. HIER vindt u de volledige speelkalender.

In DE GROTE BLOG (van cultuurcentrum De Grote Post) leest u het reilen en zeilen van Kyoko's schrijfresidentie voor BOY.